Axa Remote 2.0

Stel je voor; je legt een nieuwe keuken aan. Hartstikke mooi: nieuwe bladen, nieuwe apparatuur en genoeg kastjes om alles in op te bergen. Probleem alleen: je komt niet meer bij het bovenraampje omdat je keukenblad inmiddels ook voor het raam loopt. Armen hebben immers ook maar een beperkte lengte en om nou iedere keer op je aanrechtblad te klimmen is het ook niet helemaal. Probleem? Nee hoor! Enter Axa Remote 2.0: een automatische raamopener op batterijen met afstandsbediening!

Update September 2017

Nu ik dit apparaat niet meer in mijn bezit heb (verkocht met het huis) kan ik dit project voor gesloten beschouwen. Helaas is het me nooit gelukt het raam te openen met seriële commando’s, maar ach, heel erg vind ik het ook weer niet.

Automatiseren!

Dus het raam kon open met een afstandsbediening; da’s mooi! Ik dacht: ik neem de IR code op en speel die af via een microcontroller zodat ik het geheel via OpenHAB kan aansturen. Helaas, dat ging niet; er zit een rolling code op afstandsbediening. En maar goed ook, anders zou iedere voorbijganger mijn “raam open” code kunnen stelen en op een moment waarop ik niet thuis ben wel heel erg simpel inbreken. Toch iets van geleerd: de draadloze aansturing moet een soortgelijke codering hebben zodat replay attacks in ieder geval zo moeilijk mogelijk zijn.

Lichtelijk teleurgesteld las in de website van Axa nog eens na of er misschien een andere manier was om het geheel draadloos aan te sturen en wat schetste mijn verbazing:

Domotica

De Axa Remote 2.0 is voorzien van een intelligente aansluitpoort. Dit maakt het mogelijk dat het product kan worden opgenomen in een domotica-systeem en op afstand is te bedienen met een smartphone, tablet of PC. Koppeling met (klimaat)sensoren behoort tot de mogelijkheden (zie kader). Zo kan het raam geopend en geslotenworden op commando van het domotica systeem. Ook kan op afstand de status van het raam opgevraagd worden (raam open of gesloten).

Hey, maar dat is mooi! Maar hoe dan?! Een snelle google bracht me bij het volgende documentje: AXA Remote2-Domotica_Alg_Intro. Naar aanleiding daarvan heb ik vol goede moed een MCP2003 besteld en getracht aan te sluiten volgens het schema uit de handleiding.

MCP2003

Het aansluiten volgens het plaatje in de handleiding was wat cryptisch.

Aansluiten MCP2003
Aansluiten MCP2003 op LIN bus en RS232

Het schema wat hierbij hoort ziet er zo uit:

Werken doet het nog niet dus daarover later meer.

 

Zijstapje: de Axa Remote 2.0 wandbediening

PIC16F1503
Foto met dank aan Harold

2014_AXA Remote2-Domotica-Uitbreiding_V2

 

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

nebula Written by:

2 Comments

  • nebula
   March 20, 2016
   Reply

   Hoi Gijs,

   leuk dat je mijn blog hebt gevonden. Ik moet eerlijk zeggen dat wat er momenteel online staat ook mijn status is. Ik ben dus nog niet heel ver gekomen.
   Momenteel focus ik me op het Besta project en daar zal nog wel wat tijd in gaan zitten. Ik neem dus kennelijk meer info van jou mee dan andersom vrees ik.

   Overigens: het idee om een draadloze bediening mogelijk te maken is ook mijn plan. Het grootste struikelblok voor mij daar is veiligheid. Anders kan iedereen met een mysensors zender/ontvanger je raam openmaken wat me niet erg wenselijk lijkt.

   Ik denk echter graag mee over uitdagingen waar je eventueel tegenaan loopt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.