evohome binding voor openHAB2

Een tijdje geleden ben ik overgestapt op openHAB2 en het viel me op hoe goed de overgang vanuit van OpenHAB 1 te doen was. Al mijn configuraties zijn inmiddels overgezet en ik moet zeggen dat ik van het hele “Things” concept ben gaan houden.

Daarnaast ben ik nog steeds groot fan van het Honeywell evohome systeem. Het houdt mijn huis al jaren warm, tegen een gunstig verbruik en de meest simpele bediening. De integratie tussen de twee, openHAB en evohome, was jammer genoeg in openHAB1 al niet zo’n succes en voelde op openHAB2 hopeloos achterhaald. Omdat ik al een tijdje zocht naar een opensource project om aan bij te dragen, was er aanleiding genoeg om zo’n binding zelf te schrijven. Zodoende was mijn eerste serieuze opensource contributie gestart!

Things?

OpenHAB2 leunt voor een groot deel op het concept Things. Waar er eerst tussen een apparaat en een control op een sitemap slechts een Item zat, worden deze nu gegroepeerd in Things met kanalen. Een voorbeeld: stel je hebt een fysieke thermostaat en deze heeft bijvoorbeeld een gewenste temperatuur en een werkelijke temperatuur. Voorheen moest je dan twee losse items configureren, zonder dat deze directe samenhang hadden. In openHAB2, zou zo’n thermostaat een Thing zijn, in dit geval met twee kanalen voor de huidige en de gewenste temperatuur. Deze twee kanalen worden dan aan twee items gekoppeld. Het voordeel is dat er minder configuratie nodig is dan voorheen, plus dat deze configuratie gekopieerd kan worden vanuit het Thing. Things kunnen namelijk 9 van de 10 keer automatisch gedetecteerd worden.

evohome

Helaas bestond zo binding nog niet voor evohome. Aan bestaande openHAB1 binding was sinds de eerste versie niet veel meer aan gedaan. De configuratie was wat spartaans en foutgevoelig. Daarnaast was het met die versie niet mogelijk om vanuit openHAB de systeemmodus te wijzigen. Die feature gebruiken we vaak on te schakelen tussen ‘uit’ (graad of 15) en ‘volgens schema’. Daarmee was de functionaliteit dus beperkt tot alleen lezen.

Eisen

De nieuwe binding moet dus ondersteuning bieden voor het instellen van in ieder geval de systeemmodus. Daarnaast moet het natuurlijk gebruik maken van de nieuwe bindingstructuur van OpenHAB2; het moet gebruik maken van Things. Deze Things moeten bovendien automatisch gedetecteerd worden om de configuratie te vergemakkelijken. Goed, het eisenpakket is duidelijk, aan de bak!

Hier-en-nu

We maken een sprong van anderhalf in de toekomst sinds de start van het schrijven van dit bericht. Inmiddels is de evohome binding af en beschikbaar via de officiële distributie. Er is zelfs een echte documentatiepagina! Je vind hem hier: https://www.openhab.org/addons/bindings/evohome/

Sinds de release van 2.4 zijn er al meerdere gebruikers die de binding gebruiken waarvan er enkele zelfs meeontwikkelen aan nieuwe functionaliteit. Ook ik gebruik de binding iedere dag en dat verloopt stabiel en zonder issues. Al met al een leerzaam project waar ik dan ook trots op ben. In de toekomst zal ik proberen nieuwe functionaliteit toe te voegen en natuurlijk de binding te onderhouden zodat de community er nog jaren plezier van heeft.

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

nebula Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.