Cabinet Cooler: fans inbouwen!

We schrijven ergens tussen juni en augustus van 2016. Het is warm weer en er wordt volop gewerkt aan een aansturing voor ventilatoren in een besta kast. Die ventilatoren liggen op dat moment alleen nog in een doos, klaar om gemonteerd te worden. Inmiddels is de 121mm(!) gatenzaag gearriveerd; hoogste tijd om één en ander in te bouwen!

Kast aanpassen

Allereerst moeten er gaten in de zijkant van de kast komen zodat de warme lucht eruit kan. Vanwege de indeling kies ik ervoor het midden van de kast te verbinden met het linkerdeel. De linker ventilator zal dus de warmte van 2/3 van de kast moeten verwerken. De ventilatoren bevestig ik op een plaatje perspex; op die manier kan ik ze later makkelijker vervangen als ze versleten zouden raken.

Planken aanpassen

Als de ventilatoren dan lucht kunnen verplaatsen in de kast, wil dat nog niet zeggen dat dat ook op een zinnige manier gebeurt. Daarvoor moet de luchtstroom ook daadwerkelijk de warme lucht van de apparatuur kunnen wegnemen. Om die reden heb ik op bepaalde plekken gaten gemaakt in de planken, afgestemd op het apparaat wat er op die plank staat.

Afwerken

Het oorspronkelijke idee was om met kantenbant – wat je normaal gebruikt om de uiteinden van meubelpanelen of aanrechtbladen af te werken – de binnenkant van de zaagsnede af te werken.

Zoals te zien op de foto is dat niet echt een succes. In plaats daar van heb ik gekozen voor een wat simpelere aanpak: afdekken met een ventilatierooster. En zeg nou zelf, dat ziet er helemaal niet verkeerd uit!

en… Actie!

Rest nog het monteren en van de temperatuursensoren en de hele zwik aansluiten op de controller. Dat verloopt niet heel handig met de schroefklemmen. Daar gaat in v2 dus een connector op komen. Ook de ventilatoren met de gesoldeerd verbindingen op headers is wat wankel en gevoelig voor verkeerd aansluiten. Als alles goed is aangesloten werkt het wel super. Inmiddels staat deze installatie 3 jaar naar tevredenheid zijn werk te doen en wil ik een definitieve versie op PCB met fatsoenlijke behuizing gaan maken. Ondanks dat het systeem nu werkt is het dus wat mij betreft nog niet klaar!

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

nebula Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.