Verhuisbericht

Tot december 2018 bestond mijn domotica systeem uit een NAS een Raspberry Pi 1 B+ en een aantal arduino’s. De werking was in de loop der jaren tot stand gekomen en had al een aantal keren een stevige revisie ondergaan. Het was inmiddels dus een zooitje geworden.

Daarnaast wilde ik een aantal dingen doorvoeren waar mijn NAS – het hart van het systeem op dat moment – inmiddels qua Linux versie ook gewoon te oud voor was.

Oude situatie

 • NAS
  • OpenHAB
  • Calibre web server
  • Usenet client
  • Mosquitto
  • Rhodecode (baggertraag)
 • Raspberry pi
  • Mosquitto voor owntracks
  • Kodi
  • MySensors gateway
 • Arduino’s:
  • CabinetCooler
  • Klikaanklikuit gateway

Die laatste werd aangestuurd via MySensors. De route om dan bijvoorbeeld een lamp aan te zetten was: OpenHAB client ⇨ OpenHAB ⇨ MQTT ⇨ broker ⇨ MySensors gateway ⇨ klikaanklikuit gateway ⇨ 433MHz ⇨ lamp. Best omslachtig 😁

Gewenste situatie

Omdat alles van hobby-bob-oplossingen aan elkaar hing, startte bijvoorbeeld naar weinig automatisch op. Dat betekende dat ik na spanningsverlies alles weer handmatig in de lucht moest brengen. Ook wist ik niet meer precies wat ik allemaal gaat gedaan om alles werkend te krijgen. Dingen die in de volgende oplossing dus beter moeten.

De kodi installatie op de raspberry pi was leuk voor het h264 materiaal, maar liet voor andere media en performance te wensen over. Zodoende kwam ik tot het volgende lijstje.

 • “nieuwe server”
  • Goed werkende kodi
  • Docker
   • OpenHAB
   • Locale DNS
   • Reverse proxy
   • Rhodecode
   • Mosquitto
 • Raspberry pi
  • MySensors gateway
  • 433MHz klikaanklikuit

Eis is natuurlijk dat alles na een reboot automatisch opstart. Docker gaat daarbij helpen en zorg tevens voor minder systeemvervuiling. Om bij te houden wat er gewijzigd is gebruik ik Ansible met roles; geen enkele blijvende aanpassing in het systeem gaat meer direct via de command line.

De locale DNS en reverse proxy zet ik in om van alle ip adres plus poort ellende af te zijn. Dus in plaats van te moeten onthouden dat rhodecode via 10.10.5.34:8180 te bereiken is kan ik lokaal gewoon naar rhodecode.local.

TODO

Inmiddels heb ik de “nieuwe server” al een paar maanden draaien. Een oude laptop bleek prima te voldoen. De uitdaging zit hem nu in de Raspberry Pi. Inmiddels is de behuizing binnen – eerder was het een verzameling open printplaten – en ga ik beginnen met het opnieuw opzetten. Daarover later meer!

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

nebula Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.